Bericht geplaatst op:    12 jan 2023

P E R S B E R I C H T

Onderduiken bij Jacoba

Zondag 22 januari 2023, om 14.30 uur, geeft voormalige provinciaal historicus Michiel Gerding, een lezing over de bijzondere onderduikperiode van de familie Ten Brink uit Nieuw-Amsterdam en laat daarbij de film ‘Jacoba’ zien. De film Jacoba, gemaakt door Joram ten Brink, vertelt het verhaal van twee families uit Zuidoost Drenthe. De Joodse familie Ten Brink vindt tijdens de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats bij de niet-Joodse weduwe Jacoba Omvlee.

De lezing wordt gegeven in het Synagoge-museum, Kerkstraat 36 Coevorden.

Entree € 5,- inclusief koffie/thee. Aanmelden via: secretaris@synagoge-coevorden.nl

 

De Joodse familie Ten Brink vestigt zich eind 17e eeuw in Emmen. Eerst werken zij als slagers en later gaan ze in de textiel. In 1942 hebben Jozef en Hendrina ten Brink twee zoons: Levie en Samuel. Jozefs broer Meijer woont bij het gezin in huis. Op 17 augustus 1942 moet hun oudste zoon Levie zich melden voor het werkkamp Linde en gaat al de volgende ochtend op transport naar Westerbork. Zes dagen later wordt Levie naar Auschwitz getransporteerd waar hij op 30 september 1942 op 18 jarige leeftijd is vermoord.

Nadat Levie naar het werkkamp Linde moest, besluiten zijn ouders, broertje en oom om onder te duiken. Zij vinden een onderduikadres bij Jacoba Omvlee, weduwe en moeder van acht kinderen, die een molen in Zuidbarger heeft. Om te voorkomen dat de politie huiszoeking gaat doen in de molen, gaat Jacoba’s zoon Jacob in Duitsland werken. Maar door een misverstand doet de politie toch een inval en de kinderen van Jacoba kunnen maar net op tijd de familie Ten Brink in een kast verbergen.

In 1988 maakt Joram ten Brink, de zoon van Samuel ten Brink, een film over de onderduikperiode van zijn familie.

 

< Ga terug naar overzicht